S.O.S. Feestdagen

De dag waarop menig adventkalenders hun eerste geheim onthullen, lijkt me de perfecte gelegenheid om vooruit te blikken op wat, op zijn zachtst uitgedrukt, bijzondere feestdagen zullen worden. 

 

Kerst en nieuwjaar zijn in de eerste plaats een tijd van reflectie. Terugblikken op wat geweest is, vooruitkijken naar wat komt. Een nieuw perspectief. Ik maak dan ook even van de gelegenheid gebruik om een genuanceerd perspectief te proberen bieden op dit hele verhaal. Uiteraard zullen we de warmte en gezelligheid van grote families missen, en zullen feestdagen zonder kerstmarkten aanvoelen als de kerstman zonder pakjes, maar in andere tijden is ook niet alles pracht en praal. Mag ik u even herinneren aan de tijden waarin ‘kerststress’ een jaarlijks terugkerend fenomeen was? Waarbij we zuchten en puften omdat we te veel moesten eten, ontelbare sociale verplichtingen hadden terwijl we liever in onze voor kerst gekregen onesie in de zetel ploften met een kerstfilm. Voor hen hoeft er dit jaar niet naar excuses gezocht te worden om hier schaamteloos aan toe te geven. Daarnaast is er de enorme nadruk op eenzaamheid. Het is mooi hoe corona dit taboe deels doorbreekt, maar jammer genoeg zijn er veel mensen voor wie eenzaamheid tijdens de feestdagen een jaarlijks ‘ritueel’ is. Daarbij is alleen zijn niet altijd gelijk aan eenzaam zijn. Vrijgezellen die het niet zo erg vinden deze avonden in hun eentje door te brengen, krijgen bijna het gevoel dat ze zich alleen moéten voelen. 

 

Dit gezegd zijnde, wil ik in het vervolg van mijn schrijfsel vooral een positieve kerstboodschap delen. Want hoewel deze feestdagen anders worden dan anders, hoeven ze daarom niet minder aangenaam, warm en gezellig te zijn. In tegendeel, ik ben ervan overtuigd dat originaliteit ervoor kan zorgen dat dit misschien wel eens een echte magische kerst wordt. Denk bijvoorbeeld aan cadeaus. Geen zin om van winkel naar winkel te hollen met zo’n verstikkend mondmasker voor je gezicht? Geen probleem! Snuister even op zolder of in de vergeten krochten van uw kasten en opslagplaatsen en geef dat speciale boek/die leuke trui/dat schattige lampje een tweede leven. Niks zo authentiek als een cadeau met een verhaal toch? Daarmee kunnen we trouwens niet enkel mensen blij maken die ons nauw aan het hart liggen, maar ook onbekenden verrassen. Ondanks mijn relaas daarnet ontken ik niet dat veel mensen wellicht eenzaam zullen zijn de komende tijd, en misschien net dat tikkeltje meer dan anders. Maar aan ons dus om daar iets aan te veranderen! Neem dat telefoonboek bij de hand – bestaat dit überhaupt nog? – en duidt een willekeurig adres aan. Zie hier de gelukkige ontvanger van uw – misschien zelfgemaakte – kerstkaart! En daar kan u zo ver in gaan als u wil. Hebt u lekkere koekjes gebakken maar hebt u er zelf nu toch echt genoeg van gegeten? Stop ze in een leuk doosje, voorzie dit van een warme kerstboodschap en plaats het gewoon voor een willekeurige deur! 

 

Er zijn zoveel manieren om lichtpuntjes te creëren, en deze zijn dit jaar misschien meer dan ooit nodig. Spread the love!  

Reacties

  1. mooi mooi mooi meer kan ik er niet aan toevoegen ❤️warme feestdagen gewenst 🌹🌹🌹

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts