Spreek!

Grootste bedreiging van de eeuw: ‘de islam’. Of ‘de vreemdelingen’, als u zo ‘open minded’ bent in bredere categorieën te denken. Dat ze ons niet moeten zeggen wat we moeten doen. Dat ze niet moeten klagen over zwarte piet of kerstmarkten. Want dat dit onze traditie is. Kleine quizvraag: weet u precies waar kerstmis voor staat? Hebt u ooit de moeite gedaan de traditie van zwarte piet en sinterklaas tot op het bot uit te spitten of vind u deze rangorde tussen een zwart persoon en een wit persoon zo vanzelfsprekend dat u er zich nooit vragen bij stelde? Hoort u – u die daarbij nog stellig verkondigt ‘niet racistisch te willen zijn hoor’ – hoe racistisch dit klinkt?

 

Maar ‘de joden’. De joden, dat is nog eens een voorbeeld. Die zijn gewoon wit én die zwijgen. Daar ‘hebben we geen last van’. Mocht u wat verder kijken dan populaire media en luid roepende politieke partijen u vertellen (lees: wijsmaken), zou u zien dat binnen die gemeenschappen ook religieuze rituelen worden uitgevoerd die u, mocht deze bij de islam voorkomen, als mensonterend zou omschrijven. Het grote verschil? U ziet ze niet. U hebt niet de constante behoefte uw vermeende identiteit te verdedigen tegenover een soort imaginaire indringer. Probeert u eigenlijk de ander te overtuigen Belg of Vlaming te zijn, of vooral uzelf?

 

Voor u op de trein ‘diepgaande’ gesprekken houdt zonder rekening te houden wie u allemaal hoort, zwijg misschien zelf eens. Dan hebben wij ook geen last van u.

Reacties

Populaire posts